Followers

Total Pageviews

Popular Posts

Follow by Email

Thursday, April 30, 2015

Uitm Di Hatiku...

Assalamualaikum...

Ok kite sambung balik pasal Mds...
MDS @ Minggu Destini Siswa...
Kalau baru masuk uitm...
mmg kene ngadap bende nie...
bende nie ceramah je...
pas tu ade la kene isi borang ape bagai sume...
minggu nie mmg padat...
korang ase boleh nk bla la dari uitm...
mane x nye sume kene jadi macam budak tadika...
sume kene beratur pakai kemeje tie lengkap la...
aku nie xkisah sangat sbb aku mmg suke pakai tie...
so kemeje 24jam pown boleh...
tapi seronok gak la...
yelah 18 taun hidup xpenah duk hostel...
so kene belaja la semua....
Mds nie 3 hari je...
rabu khamis jumaat...
Hari kedua Mds mcm tu gak la...kul 5 pagi dh kene beratur...
time nie la aku kenal angah@ zhafran dye orang perak tpi belah utara parit buntar...
dye pown stay kat penang...kat permatang pauh...
time tu aku budak nie riuh betul...
sje la duk dekat2 nk dengar aku x bpe ingat sangat sbb time tu baru duk perak kot...
mne paham sangat...
time nie gak la aku kenal wari nie...
wari nie kenal sbb satu kos ngan dye gak...
kire senang la dh ade membe satu kos nie...
aku nie bukan ambik tau sangat pasal kos nie...
maklum la rusa masok kampung...
ape pown xtau...


aku xde mood nk tulis ag...
sok sambung...

Tuesday, April 28, 2015

I am back....


Assalamualaikum...
Last update 2011...
Pergh lame giler x bukak blogger....
dalam mase 3 taun lebih nie macam2 bende jadi...
Aku hilang ramai orang yang aku sayang...
yang pergi x kembali
Arwah Atok...Oktober 2014
Arwah nenek...1 syawal Ogos 2011
Arwah nenek Eton Mei 2014...
Yang pergi dari hidup aku(aku x tinggal kn korang pown korang yg tinggalkan aku k)...
Aku sayang giler kot kt korang...
Tapi ape kan daya...
Liyana-2010
Aida-2014
Yang putus kawan pown ade...
hurm macam2 la...

Tapi tu sume xpe la live must be go on...
Sepanjang 2011 aku x update aku sebenarnye dapat hidup baru...
Lepas arwah nenek pergi aku quit form 6...
dalam bulan 10 camtu aku dapat offer uitm...
haaa tekejut la den...
aritu check xdpt tau2 dapat plak...
aku pown stop keje kilang...
siap2 nk sambung belajar...
Aku pown xtau kos ape yg aku dpt...
yelah result 4A ape kos je yg boleh dapat...
Aku dapat kos office management....
kos pompuan kate abg aku...
ahh lantak la janji dapat masok uitm...
no matrik aku****536805...

ari pertama kat uitm still fresh ngan aku...
Sepatutnye aku dapat blok teratai...
tapi terlajak p angsana...
No bilik aku AG09...
aku dapat katil atas...
yang xboleh bla...
owner katil bawah aku name same ngan aku Haziq Halim@ HAHA...
Ari pertama Mds kene p Dewan Seri Iskandar@ DSI.

T aku sambung ag...






Monday, June 13, 2011

huh...fed up give up...

 aku bertambah kecewa...
harapan hari ni ingat dpt la tgok rayuan ipta diterime....
but langsung xdpt....kecewa teramat sgat...
bile pikir blik knape la sume pown x dpt...poli pown xdpt...
tgok membe2 sume dh g jauh....
aku cume ade form6 je...tpi sebenarnye ak xbrape minat form6 nie...
susah gler...dh la aku nie ssh nk fokus....pas2 kene pakai bju skolah gak lagi....aduss kene perli ngan membe 2 yg x tahan....huhu....
nk p ikbn sijil plak....hmm kecewe gler...skung nie aku ngah buntu...sebenaarnye ak dh malas nk dgar ckap owng nie....sbb terlalu dgr ckap owg la ak xdpt g mane2...padan muke ak....pape hal lau sok ak rajin ak g la skolah lau x g carik keje...dh bosan la hidup tertekan nie...nk gak idop merantau...lau dlu aku ikut emi msok skolah askar kn senang...nie sume sbb dgar ckap owg la nie....hancur sume harapan aku....

Monday, March 28, 2011

menggapai masa depan...




huh mmg dh lame aku x tulis blog nie....haha...
tpi ak still ikut perkembangan semase(tpi bce blog owg je la)..
rase mcm kekok je lame dh menaip nie....
aku rase skung nie la time ak paling busy la....
yelah ngan reunion la....mase dh suntuk....
tapi sorang pown x bayar ag....
kf asyik call aje...pas2 arini dh start keje plak....
fuhh mmg letih....x tipu punye...
pas maghrid tdi tido jap....x larat de....
aku bukan ape keje sje nk crik pengalaman.....
dlu time skolah heboh nk keje....skung dh keje bru tau...
tpi xpe nie just secebis pengalaman dlam kehidupan ak....
so ak harap sangat la Allah murah kan rezeki ak tok smbg belaja lgi....
siyes ak mmg nk belaja....aku ingat lagi time ak nk pindah dri smk ari2...
aku janji ngan cikgu aziz ngan ustazah aminah ble aku dh pindah 4s nanti aku nk blaja btol....
alhamdulilah Allah bagi aku kemampuan....result spm aku walaupun x gempak...tpi ok la....
cume math je la problem cket....huhu....antare sbb ak nk belaja sungguh mase kt 4s ialah budak melayu mmg sangat ketinggalan so aku pikir aku mmg patt blaja sungguh....tambah han plak mase form 4 aku ikut  bapak angkat aku keje kebun....barulah aku tau mcm mne ssh carik duit....so pengalaman 2 la jadi aku punye  inspirasi....lau kat smk dlu lain...mse 2 ak ade sahabat yg banyak tolong bagi semangat kt aku....sbb 2 aku cbe blaja sungguh2....then start form 4 sampi blan 4....hubungan kami dh renggang....aku dh mule main2...yelah form 4 bak kte owg zaman 'honeymoon' haha....sjak tu aku start malas nk blaja....
sampi satu ari aku kene sound ngan cikgu sejarah aku...padan muke aku....
then aku pikir2 blik maybe ak ptt hijrah...lau x tau la ape nk jadi ngan....yelah plus my pemberi semangat aku pown dh x nk kawan ngan ak...aku dh x sanggup nk duk kt smk lagi...
pikir2 plus kene kaunseling ag last dpt la ak pindah ke 4s....mule pindah ingat nk jumpe kawan2 skolah rendah...ble pikir2 blik aku lebih baik aku blaja...paling manis bru seminggu msok 4s tukar aliran...subjek perdagangan aku dpt paling highest pergh mmg best sejak 2 cikgu pd tros rapat ngan aku....terime kasih cikgu dpt gak sye spm perdagn A...kat 4s walaupun nampak mcm tempat bkan tok blaja....sebenarnye salah...
sebenarnye bdak melayu kt 4s la paling untung....cikgu melayu ramai...budak melayu ckit...so secare automatiknye kteowg mmg mudah tok rapat ngan cikgu....aku still pegang prinsip aku Jangan Sombong Dengan Cikgu Walaupun Dia TAk Ajar Kite.....mane cikgu pown mesti ske kt ko....mcm cikgu dri dri darjah satu ak still respect jumpe ak tegur...kalau orang sruh name cikgu kelas ak sejak darjah satu aku bleh sampi form5 ak bleh...cikgu form 2 je ak x ingat...emm...
mcm dh lari tajuk je nie....pikir pasal keje, andai kate ak dpt sambung blaja alek mmg aku blaja btol2...
aku xkan pikir pasal pompuan pasal enjoy sbb ak mmg bkan kaki enjoy aku dh tau mcm mane idop ssh duit aku abis aku makn je....siyes aku ckap...kalau bleh busuk2 aku nk ade master...aku still akan ingat tarikh 25/3/2011 aku dh nekad kalu dpt smbg blaja ak mmg blaja btol sampai aku aku ade master...then bru ak pikir pasal bende lain....aku xnk keje jadi sbb kuli aku dh rase...aku x hina owg yg keje cm aku skung nie tpi badan aku yg mampu keje nye terok gaji bkan banyak mane pown....walaupun sehari bru keje aku dh tau ape rase nye....sumpah mmg nk ak blaja....xdpt oversea, overriver pown jadi la...bkan ape...aku still akan tgu si dia...kalau stakat degree xkan dye pandang ak....yelah aku dengar berite die maybe ke overseas...kalu ak dh ade kerjaya  nanti ak akan crik dye blik....
wat mase skung nie...nasib ak same ngan lagu kt tas  nie....tpi x mustahil nan ti dpt ubahnye nanti....Insyaallah Amin...aku still inagt lagi ayat nie...maybe lam Al -Quran...Allah berfirman:Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum kecuali mereka merubah nye sendiri...
so fikir2 kan la....termasuklah aku....

Wednesday, March 2, 2011

ayuhai shabab tawajah ilal amam....

Sejak due tiga hari nie....
malas la nk tuli sblog...
nie tulis pown sbb x bleh tido....
arini ak nk tulis pasal politik....
skung nie ngah hangat pasal prk dun kerdau ngan merlimau....
bagi aku la kan...
peluang tok PAS mng mungkin ade la ckit....
itu pun mungkin kat saluran 3 ngan 4 la kot....
saluran 1 ngan 2...ssh nk ckap la...
sbb ak blom jadi penganalisis politik sepenuh mase...
saluran 3  ngan 4 nie ialah untuk anak mude kalau x silap aku...
mse PRU-12 aritu Be End banyak kalah kat saluran nie la....
saluran 1 ngan 2 PR ssh nk mng sbb atuk2 ngan nenek2 kte still taksub ngan UMNO...
tu yg ssh nk mng 2....
sebelum nenek ak sakit ari2....
ak tnye la nenek sokong ape....
pas2 nenek aku pun ckap la dye sokong kapal layar...
 ak buat2 x tau lagi(padahal mmg dh tau)...apebende 2...yang ak tau bulan ngan dacing je....
pas2 nenek ak ckap la skung nie kapal 2 dh tukar jadi dacing....
so ak pown bru tau yg nnek ak mmg pior UMNO....
then ak pown ape lgi ayat la nnek aku...
nek pas nie try la pangkah pas plak owg sokong pas....
pas2 nnek ak ckap mane bleh....nnek dh sokong  dri dlu....
pas2 aku ckap blik nnek sayang owg x(yelah aku cucu kesayangan)
nenek ak cakp sayang la nape....
aku ckap blek lau sayang owg nanti pangkah pas ye...
pas2 nenek ak geleng kepale...n dye ckap yelah ngah...
(tapi x tataw la dye pangkah ke x)yg pasti 2008 tu PR kt kawasan Ijok menang...
ok2 blik citer asal....
skung nie mane2 ak g pown budak2 baye ak mmg ramai sokong pas....
aku rase lau PR x menang lam PRU-13 nie harapan tok menang lam PRU-14@15 mmg cerah time 2 anak mude mase nie sume dh layak mengundi....mmg UMNO jadi Be END la....
aku benci UMNO nie sbb ape....
sbb aku nie dh la x bepe nk nk pandai....
datang kepale otak Mahathir g tukar plak math lam BI makin bodoh la jadi ak nie....
banyak lagi sbb sebenarnye...tpi tu yg utame....
start form 1 math aku dh down....
padahal upsr dlu aku A x ke 2 jadi puncenye...
siyes ak hilang minat kt math pas blaja lam bi...
nie la namenye membela ketuanan melayu kan....
pas2 skung nk dihapuskan plak...
mau x terbakar hati aku...sial punye UMNO...mmg ak mrah...sampi skung....
ak nie mmg jenis owg yg suke melihat sejarah...so xleh nk kene kencing la....
ak ingat mcm mane ak kene kn partiban ari2...
padan muke die....
atok ak mmg kuat umno...
so g la nk minx bantuan kt partiban....
dye ajak ak...partuban ckap ssh nk dpt...sbb xde peruntukan...
aku nie mmg ade je idea nk memangkah owg...
ak ckap la time dlu mau minx undi banyak peruntukan skang mane pegi....najib sudah telan ka....
diam dye....pas2 ak ajak atok ak bla...
so jgn nk main2 ngan owg mcm ak nie....
mcm bru2 nie ak lapak umah membe ak bdak MCKK bpak dye kuat pas ...
mmg best kteowng berborak...
tapi skung nie ade satu prolem je...
ak x leh lgi nk isi borang keahlian pas...kang xpasal2 x bleh nksmbg blaja plak....
bkan tkot ape sbb 2 aje...
lau msok pas nie nk dapat duit 2 mmg la xde....
kuar duit sendiri lgi adelah....
tapi xpe duit 2 saham dye xde kt dunia...
kat akhirat 2 nanti harge nye kompom melambung tinggi....
ape adehal....
sebab 2 la lau pemuda pemudi kt malaysia nie mmg mampu nk tumbang kan bn...
tgu je la...
ari2 ak g la ceramah ustaz 2 ckap la....
rakyat mesir 2 dh 30 tahun bru nk bangkit....
ade satu negare 2 dh 53 tahun x sedar2 gak lagi...
pelik btol la negare 2 kan....
hish....


lgi baik lau due2 digabungkan...
100% idea ak...محمد حازيق

Sunday, February 27, 2011

pengalaman baru/manis/mcm2 lg la........

huh...lame btol dh x menaip....
kali nie aku nk mengimbau balik tentang pengembaraan ak ke kuala kangsar perak...
mule2 mcm nie ak sorang sorang membe...
kteowg mmg dh kenal lame...
dye ade plan nk g blik skolah dye kt k.k...
so dye pown ngajak la ak....
mule2 rase mcm xnk je...
tpi bile pikir blik aku nie dh bertahun duk juntai je....
aku rase aku pown mmg teringin gak nk p merantau tmpt owg...
so ape lg ak pown setuju....
then ari khamis lepas aku pown packing barang...
packing brang then mlm tu pas g ceramah kat kata puteri bpak ak pown anta ak g umah dye kt puncak alam...
akibat terlalu excited sangat kte pown bantai berborak smpi kul 5 pagi...
pastu tido sejam setengah je...
esok pagi  lam kul 8 pagi.... kteow pown g jalan duta kl....
kteowg  beli tiket bas transnasional menghale ke kuala kangsar....
pas beli tiket kteowg sarapan jap...
settle sarapan x lame pas 2...
bas pown sampai....


nk tau lg psal cerite nie...tgu la ye...
dh ngantok n letih sangat dh nie....t smbg ye...

Friday, February 18, 2011

mcm mane ye...

bru tadi aku chat la ngan kawan aku....
aku saje try tnye kat dye ade no awek x...
pas2 dye ckap ade....
aku pown tnye la sape....
dye pown ckapla....
si itu si ini...
sume yg ak kenal....
dh ade pakwe plak 2....
mcm mane nk wat awek....huhu...
then dye ckap ko rilek je....
pas2 dye cadang kn seseowg...
aku termanggu kjap....
layak ke aku nie tok dye....
aku pown ckap kt membe aku nie....
xpe la mustahil la ak bleh dpt dye nie....
aku nie dh la x hensem....
budak 2 dh la cntik baik plak 2....
pas2 membe ak ckap ko bleh punye...
tapi ko kene ubah gaye ko....
ak tnye blik nk ubah mcm mane....
dye pown ckap ko nie gaye mcm owg tue la...
aku pown tnye blik dri segi ape aku nmpk mcm owg tue....
dye penampilan ak....
em penampilan ye???
bg aku penampilan aku biase je...
mmg ak xde bju mahal2....
wei come on la...
ak x sanggup nk kuar kn duit aku semate2 tuk beli bju mahal 2...
lau aku ade duit la lg bgos aku sedekah la....
lau mahal pown bpak ak yg belikan....
bgi aku nanti lau mati pown kain putih je....
jangan jadi bodoh cm nora danish dye kan ckap hidup cuma sekali so enjoy...
aku paling anti ayat...xtau nape mmg dri dlu....
then ak pikir lau sbb gaye ak mcm owg tue aku xde awek....
lantak lah aku peduli ape....
hakikat mmg ak berkawan ngan owg tue pown antare membe kautim aku....
ustaz wan ngan pakcik usin...
umur diaowng mmg dh lebih double dri aku....
aku ske kaean ngan owg tue nie bkan ape....
banyak bende ak bleh blaja....
then mcm pengalaman yg rakan sebaye aku xbleh nk bg....
ngan membe sebaye aku campur gak...
but i  want more for my life...
lg pun penah aritu aku dgar kt Halaqah....
pasal remaje  
ade hadis mengatakn tapi aku ingat sangat la....
ustaz tu ckap ....
nabi penah bersabda: sebaik2 pemuda adelah yg bersikap seperti org tue...
then mak ak menyampuk...untung la mak ade sorang anak mcm 2...
then adik pompuan aku tnye sape mak....
mak ak ckap angah la....lam hati ak tertanye2 mmg sahih ke hadis nie???
smpi skung aku still crik hadis nie blik....tpi x jumpe gak ag...
pas dgar mak aku ckap cm2 aku akan terus kan gaye hidup ak yg sederhane nie....
ak xkan abis kn duit beratus2 tok tok beli bju...sumpah ak ckap... .
biarlah ak besederhana....hanya itu je sunnah nabi yg mampu ak ikut stakat nie....
aku gne pon moto bruk....dh 26tahun dh usia moto 2 ahhamdullilah still bleh jalan....
andaikata Allah bg aku peluang tuk berjihad tu semua perlu gak aku tinggal kan....
aku pergi hanya semata dengan semangat sahaja....
cukup la semangat cintakan dunia 2....

sultan muhammad ke5(sultan kelantan)















Tuan Guru Dato Nik Aziz Nik Mat(MB kelantan)

diaorang nie la roll model pemimpin ak selepas nabi dan khulafah arrasyidin...
bg aku diaorg nie hidup sangat sederhana....
so aku pikir xpe la ak xreti nk dressup yg penting aku bahagia....

bende benar....
محمد حازيق