Followers

Total Pageviews

Popular Posts

Follow by Email

Monday, June 13, 2011

huh...fed up give up...

 aku bertambah kecewa...
harapan hari ni ingat dpt la tgok rayuan ipta diterime....
but langsung xdpt....kecewa teramat sgat...
bile pikir blik knape la sume pown x dpt...poli pown xdpt...
tgok membe2 sume dh g jauh....
aku cume ade form6 je...tpi sebenarnye ak xbrape minat form6 nie...
susah gler...dh la aku nie ssh nk fokus....pas2 kene pakai bju skolah gak lagi....aduss kene perli ngan membe 2 yg x tahan....huhu....
nk p ikbn sijil plak....hmm kecewe gler...skung nie aku ngah buntu...sebenaarnye ak dh malas nk dgar ckap owng nie....sbb terlalu dgr ckap owg la ak xdpt g mane2...padan muke ak....pape hal lau sok ak rajin ak g la skolah lau x g carik keje...dh bosan la hidup tertekan nie...nk gak idop merantau...lau dlu aku ikut emi msok skolah askar kn senang...nie sume sbb dgar ckap owg la nie....hancur sume harapan aku....

Monday, March 28, 2011

menggapai masa depan...




huh mmg dh lame aku x tulis blog nie....haha...
tpi ak still ikut perkembangan semase(tpi bce blog owg je la)..
rase mcm kekok je lame dh menaip nie....
aku rase skung nie la time ak paling busy la....
yelah ngan reunion la....mase dh suntuk....
tapi sorang pown x bayar ag....
kf asyik call aje...pas2 arini dh start keje plak....
fuhh mmg letih....x tipu punye...
pas maghrid tdi tido jap....x larat de....
aku bukan ape keje sje nk crik pengalaman.....
dlu time skolah heboh nk keje....skung dh keje bru tau...
tpi xpe nie just secebis pengalaman dlam kehidupan ak....
so ak harap sangat la Allah murah kan rezeki ak tok smbg belaja lgi....
siyes ak mmg nk belaja....aku ingat lagi time ak nk pindah dri smk ari2...
aku janji ngan cikgu aziz ngan ustazah aminah ble aku dh pindah 4s nanti aku nk blaja btol....
alhamdulilah Allah bagi aku kemampuan....result spm aku walaupun x gempak...tpi ok la....
cume math je la problem cket....huhu....antare sbb ak nk belaja sungguh mase kt 4s ialah budak melayu mmg sangat ketinggalan so aku pikir aku mmg patt blaja sungguh....tambah han plak mase form 4 aku ikut  bapak angkat aku keje kebun....barulah aku tau mcm mne ssh carik duit....so pengalaman 2 la jadi aku punye  inspirasi....lau kat smk dlu lain...mse 2 ak ade sahabat yg banyak tolong bagi semangat kt aku....sbb 2 aku cbe blaja sungguh2....then start form 4 sampi blan 4....hubungan kami dh renggang....aku dh mule main2...yelah form 4 bak kte owg zaman 'honeymoon' haha....sjak tu aku start malas nk blaja....
sampi satu ari aku kene sound ngan cikgu sejarah aku...padan muke aku....
then aku pikir2 blik maybe ak ptt hijrah...lau x tau la ape nk jadi ngan....yelah plus my pemberi semangat aku pown dh x nk kawan ngan ak...aku dh x sanggup nk duk kt smk lagi...
pikir2 plus kene kaunseling ag last dpt la ak pindah ke 4s....mule pindah ingat nk jumpe kawan2 skolah rendah...ble pikir2 blik aku lebih baik aku blaja...paling manis bru seminggu msok 4s tukar aliran...subjek perdagangan aku dpt paling highest pergh mmg best sejak 2 cikgu pd tros rapat ngan aku....terime kasih cikgu dpt gak sye spm perdagn A...kat 4s walaupun nampak mcm tempat bkan tok blaja....sebenarnye salah...
sebenarnye bdak melayu kt 4s la paling untung....cikgu melayu ramai...budak melayu ckit...so secare automatiknye kteowg mmg mudah tok rapat ngan cikgu....aku still pegang prinsip aku Jangan Sombong Dengan Cikgu Walaupun Dia TAk Ajar Kite.....mane cikgu pown mesti ske kt ko....mcm cikgu dri dri darjah satu ak still respect jumpe ak tegur...kalau orang sruh name cikgu kelas ak sejak darjah satu aku bleh sampi form5 ak bleh...cikgu form 2 je ak x ingat...emm...
mcm dh lari tajuk je nie....pikir pasal keje, andai kate ak dpt sambung blaja alek mmg aku blaja btol2...
aku xkan pikir pasal pompuan pasal enjoy sbb ak mmg bkan kaki enjoy aku dh tau mcm mane idop ssh duit aku abis aku makn je....siyes aku ckap...kalau bleh busuk2 aku nk ade master...aku still akan ingat tarikh 25/3/2011 aku dh nekad kalu dpt smbg blaja ak mmg blaja btol sampai aku aku ade master...then bru ak pikir pasal bende lain....aku xnk keje jadi sbb kuli aku dh rase...aku x hina owg yg keje cm aku skung nie tpi badan aku yg mampu keje nye terok gaji bkan banyak mane pown....walaupun sehari bru keje aku dh tau ape rase nye....sumpah mmg nk ak blaja....xdpt oversea, overriver pown jadi la...bkan ape...aku still akan tgu si dia...kalau stakat degree xkan dye pandang ak....yelah aku dengar berite die maybe ke overseas...kalu ak dh ade kerjaya  nanti ak akan crik dye blik....
wat mase skung nie...nasib ak same ngan lagu kt tas  nie....tpi x mustahil nan ti dpt ubahnye nanti....Insyaallah Amin...aku still inagt lagi ayat nie...maybe lam Al -Quran...Allah berfirman:Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum kecuali mereka merubah nye sendiri...
so fikir2 kan la....termasuklah aku....

Wednesday, March 2, 2011

ayuhai shabab tawajah ilal amam....

Sejak due tiga hari nie....
malas la nk tuli sblog...
nie tulis pown sbb x bleh tido....
arini ak nk tulis pasal politik....
skung nie ngah hangat pasal prk dun kerdau ngan merlimau....
bagi aku la kan...
peluang tok PAS mng mungkin ade la ckit....
itu pun mungkin kat saluran 3 ngan 4 la kot....
saluran 1 ngan 2...ssh nk ckap la...
sbb ak blom jadi penganalisis politik sepenuh mase...
saluran 3  ngan 4 nie ialah untuk anak mude kalau x silap aku...
mse PRU-12 aritu Be End banyak kalah kat saluran nie la....
saluran 1 ngan 2 PR ssh nk mng sbb atuk2 ngan nenek2 kte still taksub ngan UMNO...
tu yg ssh nk mng 2....
sebelum nenek ak sakit ari2....
ak tnye la nenek sokong ape....
pas2 nenek aku pun ckap la dye sokong kapal layar...
 ak buat2 x tau lagi(padahal mmg dh tau)...apebende 2...yang ak tau bulan ngan dacing je....
pas2 nenek ak ckap la skung nie kapal 2 dh tukar jadi dacing....
so ak pown bru tau yg nnek ak mmg pior UMNO....
then ak pown ape lgi ayat la nnek aku...
nek pas nie try la pangkah pas plak owg sokong pas....
pas2 nnek ak ckap mane bleh....nnek dh sokong  dri dlu....
pas2 aku ckap blik nnek sayang owg x(yelah aku cucu kesayangan)
nenek ak cakp sayang la nape....
aku ckap blek lau sayang owg nanti pangkah pas ye...
pas2 nenek ak geleng kepale...n dye ckap yelah ngah...
(tapi x tataw la dye pangkah ke x)yg pasti 2008 tu PR kt kawasan Ijok menang...
ok2 blik citer asal....
skung nie mane2 ak g pown budak2 baye ak mmg ramai sokong pas....
aku rase lau PR x menang lam PRU-13 nie harapan tok menang lam PRU-14@15 mmg cerah time 2 anak mude mase nie sume dh layak mengundi....mmg UMNO jadi Be END la....
aku benci UMNO nie sbb ape....
sbb aku nie dh la x bepe nk nk pandai....
datang kepale otak Mahathir g tukar plak math lam BI makin bodoh la jadi ak nie....
banyak lagi sbb sebenarnye...tpi tu yg utame....
start form 1 math aku dh down....
padahal upsr dlu aku A x ke 2 jadi puncenye...
siyes ak hilang minat kt math pas blaja lam bi...
nie la namenye membela ketuanan melayu kan....
pas2 skung nk dihapuskan plak...
mau x terbakar hati aku...sial punye UMNO...mmg ak mrah...sampi skung....
ak nie mmg jenis owg yg suke melihat sejarah...so xleh nk kene kencing la....
ak ingat mcm mane ak kene kn partiban ari2...
padan muke die....
atok ak mmg kuat umno...
so g la nk minx bantuan kt partiban....
dye ajak ak...partuban ckap ssh nk dpt...sbb xde peruntukan...
aku nie mmg ade je idea nk memangkah owg...
ak ckap la time dlu mau minx undi banyak peruntukan skang mane pegi....najib sudah telan ka....
diam dye....pas2 ak ajak atok ak bla...
so jgn nk main2 ngan owg mcm ak nie....
mcm bru2 nie ak lapak umah membe ak bdak MCKK bpak dye kuat pas ...
mmg best kteowng berborak...
tapi skung nie ade satu prolem je...
ak x leh lgi nk isi borang keahlian pas...kang xpasal2 x bleh nksmbg blaja plak....
bkan tkot ape sbb 2 aje...
lau msok pas nie nk dapat duit 2 mmg la xde....
kuar duit sendiri lgi adelah....
tapi xpe duit 2 saham dye xde kt dunia...
kat akhirat 2 nanti harge nye kompom melambung tinggi....
ape adehal....
sebab 2 la lau pemuda pemudi kt malaysia nie mmg mampu nk tumbang kan bn...
tgu je la...
ari2 ak g la ceramah ustaz 2 ckap la....
rakyat mesir 2 dh 30 tahun bru nk bangkit....
ade satu negare 2 dh 53 tahun x sedar2 gak lagi...
pelik btol la negare 2 kan....
hish....


lgi baik lau due2 digabungkan...
100% idea ak...محمد حازيق

Sunday, February 27, 2011

pengalaman baru/manis/mcm2 lg la........

huh...lame btol dh x menaip....
kali nie aku nk mengimbau balik tentang pengembaraan ak ke kuala kangsar perak...
mule2 mcm nie ak sorang sorang membe...
kteowg mmg dh kenal lame...
dye ade plan nk g blik skolah dye kt k.k...
so dye pown ngajak la ak....
mule2 rase mcm xnk je...
tpi bile pikir blik aku nie dh bertahun duk juntai je....
aku rase aku pown mmg teringin gak nk p merantau tmpt owg...
so ape lg ak pown setuju....
then ari khamis lepas aku pown packing barang...
packing brang then mlm tu pas g ceramah kat kata puteri bpak ak pown anta ak g umah dye kt puncak alam...
akibat terlalu excited sangat kte pown bantai berborak smpi kul 5 pagi...
pastu tido sejam setengah je...
esok pagi  lam kul 8 pagi.... kteow pown g jalan duta kl....
kteowg  beli tiket bas transnasional menghale ke kuala kangsar....
pas beli tiket kteowg sarapan jap...
settle sarapan x lame pas 2...
bas pown sampai....


nk tau lg psal cerite nie...tgu la ye...
dh ngantok n letih sangat dh nie....t smbg ye...

Friday, February 18, 2011

mcm mane ye...

bru tadi aku chat la ngan kawan aku....
aku saje try tnye kat dye ade no awek x...
pas2 dye ckap ade....
aku pown tnye la sape....
dye pown ckapla....
si itu si ini...
sume yg ak kenal....
dh ade pakwe plak 2....
mcm mane nk wat awek....huhu...
then dye ckap ko rilek je....
pas2 dye cadang kn seseowg...
aku termanggu kjap....
layak ke aku nie tok dye....
aku pown ckap kt membe aku nie....
xpe la mustahil la ak bleh dpt dye nie....
aku nie dh la x hensem....
budak 2 dh la cntik baik plak 2....
pas2 membe ak ckap ko bleh punye...
tapi ko kene ubah gaye ko....
ak tnye blik nk ubah mcm mane....
dye pown ckap ko nie gaye mcm owg tue la...
aku pown tnye blik dri segi ape aku nmpk mcm owg tue....
dye penampilan ak....
em penampilan ye???
bg aku penampilan aku biase je...
mmg ak xde bju mahal2....
wei come on la...
ak x sanggup nk kuar kn duit aku semate2 tuk beli bju mahal 2...
lau aku ade duit la lg bgos aku sedekah la....
lau mahal pown bpak ak yg belikan....
bgi aku nanti lau mati pown kain putih je....
jangan jadi bodoh cm nora danish dye kan ckap hidup cuma sekali so enjoy...
aku paling anti ayat...xtau nape mmg dri dlu....
then ak pikir lau sbb gaye ak mcm owg tue aku xde awek....
lantak lah aku peduli ape....
hakikat mmg ak berkawan ngan owg tue pown antare membe kautim aku....
ustaz wan ngan pakcik usin...
umur diaowng mmg dh lebih double dri aku....
aku ske kaean ngan owg tue nie bkan ape....
banyak bende ak bleh blaja....
then mcm pengalaman yg rakan sebaye aku xbleh nk bg....
ngan membe sebaye aku campur gak...
but i  want more for my life...
lg pun penah aritu aku dgar kt Halaqah....
pasal remaje  
ade hadis mengatakn tapi aku ingat sangat la....
ustaz tu ckap ....
nabi penah bersabda: sebaik2 pemuda adelah yg bersikap seperti org tue...
then mak ak menyampuk...untung la mak ade sorang anak mcm 2...
then adik pompuan aku tnye sape mak....
mak ak ckap angah la....lam hati ak tertanye2 mmg sahih ke hadis nie???
smpi skung aku still crik hadis nie blik....tpi x jumpe gak ag...
pas dgar mak aku ckap cm2 aku akan terus kan gaye hidup ak yg sederhane nie....
ak xkan abis kn duit beratus2 tok tok beli bju...sumpah ak ckap... .
biarlah ak besederhana....hanya itu je sunnah nabi yg mampu ak ikut stakat nie....
aku gne pon moto bruk....dh 26tahun dh usia moto 2 ahhamdullilah still bleh jalan....
andaikata Allah bg aku peluang tuk berjihad tu semua perlu gak aku tinggal kan....
aku pergi hanya semata dengan semangat sahaja....
cukup la semangat cintakan dunia 2....

sultan muhammad ke5(sultan kelantan)















Tuan Guru Dato Nik Aziz Nik Mat(MB kelantan)

diaorang nie la roll model pemimpin ak selepas nabi dan khulafah arrasyidin...
bg aku diaorg nie hidup sangat sederhana....
so aku pikir xpe la ak xreti nk dressup yg penting aku bahagia....

bende benar....
محمد حازيق

insan biasa....

aku cuma insan biasa...
selalu kecewa...
dikhianati cinta...
aku cuma insan yang lemah...
tidak mampu lakukan semuanya untuk mu....(

tapiku memang benar-benar mencintaimu....
tapiku takut tuk meluahkannya....
sedarku selalu berada disampingmu...
ku harap ini kekal untuk selamanya...woo...
Tambah kapsyen



























Tuesday, February 15, 2011

xde tajuk....haha

hmm arini banyak gak perkare2 bru la idop aku....
tapi mule nye malam tadi la...
malam tadi kt masjid india ade masak2....
disebabkan dekat ngan umah nenek ak pown p la masjid nk tolong rewang....
first2 agak kekok la sbb ramai owg ak x kenal...
tpi biase la aku bleh idop dimane2....
tibe2 imam Hafiz tepuk bahu aku ..aku pown ape lagi tros hulur tangan salam cium tangan iamam 2(biase la owg yg lebih banyak ilmu mesti kene hormat)...
pas siap salam aku pown tnye imam ape saye bleh tolong... imam pown tgok keliling pas2 dye tye bleh kopek kentang ....aku angguk pastu ckap bleh imam....
pas2 dye tunjuk kentang....
aku pandang ade 5 guni....aku pon tnye imam semua ke imam...imam angguk....
lam hati ak ckap biar btol imam nie...banyak btol...sampi 5 guni...
tapi aku x kisah pown....yelah drpd aku merayap x tentu hale lbih baik aku tolong kt masjid nie...
tup2 tau dh abis kopek semue....kejap plak rasenye...(sebenarnye kentangnye sume besar2 sbb 2 la cepat lg pown ak mmg dh expert kopek kentang nie)tgok jam dh 1.30 pagi tetibe mate rase mengatok sbb pedih sangat....yelah mase 2owg lain plak kupas bawang....tahan jela...

rase mcm nk tulis banyak lagi tpi dh mals la....
laen kali la...
محمد حازيق

Saturday, February 12, 2011

still blom ade rezeki....

huh dh lebih seminggu xdpt nk on9 atau on com....
nie sumue berpunce daripade RAM komputer kt umah 2 terbakar...
so nk xnk kene la on9 kt cc je...
minggu nie mcm hal la berlaku dlm idop aku nie...
tapi nmpk nye satu pown blom ade hasil lagi...
aku nie dh la sengkek...
moto x siap lagi...
nk kuar moto pown mungkin lmbt lagi(tapi bkan moto ak la moto abg aku hehe)...
bapak nk no plat 151...jawabnye lam blan 3 nanti la...
moto ak still tersadai lagi...sebab pomen nye dh keje plak...
tapi 2 sume ak x kesah lagi...
yang aku kecewa sangat nie...
satu hari nie aku mengharap kan sesuatu yang pada awalnye nmpk jelas...
last2 x jadi...
cite nye mule mcm nie...
skung nie owg ngah sebok gler nk crik sejenis cicak yang namenye 'tekek'...
mule2 rase mcm xkisah je...
tup2 pakcik ak tnye ade x kenalan yg bleh dpt kn cicak nie...
tapi sebab aku fikir nie rezeki tuk aku...
so aku pun bgtau la membe aku...
lepas deal sume kiteowg pown jumpe la kawan ak 2...
cicak 2 ade kat kelang...mule diaowg deal pukul 12...
aku pun tgu...pas2 tukar paln kul 6 petang tadi...
aku pown sbr je la...yelah sbb nk duit xdpt 1k...0.1k pown x pe...
last tgu smpi kul 9 mlm...still xde jawapan kawan pakcik aku dh call...
dye ckap 80k cash dh ade....
tgal tunggu owner je nk jual...
skung nie xtau la mcm mane...owner cicak 2 tamak la...xckup ke 80k...
nie ak dh serba salah ngan pakcik aku...
last2 aku pikir nie mmg ak blom ade rezeki lagi nie....
xpe sabar je la...walaupun hidup aku harini terbuang mcm 2 aje...
owner 2 ckap besok dye akan bawak bende 2 ke juntai...harap jadi la...
yg mlm nie pown harap2 jadilah...

hati yg kecewa محمد حازيق

Thursday, February 3, 2011

i dont know....

kali nie ak x tulis psl perjuangan aku.....
but kali nie aku nk cite soalan yg sering ditanye owg kt ak...
soalan nye berbunyi mcm nie`` haziq awek ko sape``...
bg ak soalan nie mcm x perlu nk jawab je....
but owg still nk tau gak...so jawapan ak....``aku mane ade awek la``
but owg still xpuas ati...
so dyeowg ckap blik ``ko jgn nk tipu la...
perlu ke ak nk tipu...lain la lau ak tipu aku dpat duit...
lg pown owg mcm ak nie bleh ke dpt awek....
lg pown ak dh biase idop sorang la....
mmg la hakikatnye lau dapt aku  nk gak ade awek...
tapi bg aku owg yg dh kawin pown bleh cerai nie kan plak awek...adoii...
aku ade swang kawn pompuan nie dye mmg baik gle...
kteowg knal time skolah menegah...
tapi kteowg x penah berborak face 2 face...
kteowg just mcj je...but time mcj kteowg mmg mcm dh rapat je...
tapi berckap cume 2 kali je....first ak call dye second time ak dkat nk pindah skolah dye ckap ade membe kirim salam...hanye 2 je kteowg penah bercakap...yg lain just mcj je...lau nk pinjam brg kteowg gune owg tengah...hehe...aku bkan ape ak sbenarnye mmg pemalu lau ngan pompuan nie lagi2 sidia 2,,,
dye mmg dh banyak ajar aku jadi owg...
smpi kung aku ingat kan dye so sbb 2 ak xnk crik awek...
slagi dye blom kawin ak rase ak still ade peluang ag...harap2 cm 2la..
lau aku dpt dye insyaallah aku akan lebih bersemangat tok g berjihad...
lau x dpat dye aku akan sroh mak bapak aku crik kn jodoh tok ak....then bru ak g berjihad...

kenangan masa lalu n harapan mase hadapan محمد حازيق....


Thursday, January 27, 2011

semakin bertambah semangat....

assalamualaikum warahmatullahiwabarakatu....
masuk hari nie x tau la bape lame hari x post something....
bukan ape buzy ckit la...mane x nye asyik youtube je....
sume nye pasal jihad...saya x tau la...kenape semagat jihad nie semakin menebal dalam jiwa nie....
mane x nye macam2 video dh dpt tgok...ade yg wat saye menangis, marah, menaikkan semangat,dan yg paling best tgok seruan jihad oleh imam di baghdad....senang cite mcm video la saye dh saksikan....
boleh dikatekan semua mengajak umat islam berjihad...
wahai umat Islam sekarang bukan masa untuk kita menikmati kemanisan dunia kerana sekarang ialah masa untuk kita mencari jalan menuju ke syurga Allah S.W.T...bangunlah kalian semua...berjihat lah dengan senjatamu,hartamu,keluargamu,serta dirimu...marilah kita bersama2 mencari keredhaan Allah....
apakah kalian sanggup melihat agamamu,bangsamu serta negaramu dipermainkan oleh kafir laknatullah....
ayuh kita bersama2 mencari jalan untuk berjihad....sesungguhnya orang yang mati syahid tidak mati disisi Allah....sesungguhnya setiap darah yang mengalir dari setiap tubuh para syuhada akan mengalir ke syurga...
Andaikata kata jika saya mampu untuk mengangkat senjata untuk pergi berjihad nescaya ketika detik ini, ketika masa ini saya pasti akan pergi....apabila saya mara ke medan jihad tidak mungkin saya akan berpaling...saya akan pergi untuk memperoli kemenagan ataupun syahid...
BISMILLAHIRAHMANIRAHIM...
Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya Engkaulah yang Tuhan Maha Berkuasa...yang menguasai langit dan bumi...aku sujud memohon kepadaMu...
Andaikata insan sepertiku layak untuk berjihad maka Engkau perkenankanlah hasrat hambamu ini...
sesungguhnya aku adalah hambaMu yang hina...Ya Allah Engkau berikan lah peluang kepadaku untuk menebus dosaku sejak lahir hingga ke hari ini,dosa terhadap ibubapaku,terhadap guru-guruku,sahabat-sahabatku dan muslimin dan muslimat samaada yg hidup atau atau yg telah pergi menemuimu dengan cara berjihad...sesungguhnya Engkau adalah tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani....perkenankanlah doa hambamu ini Ya Allah...AMIN YA ROBBAL ALAMIN..
.
Ya Allah Engkau perkenankanlah doa hambamu ini Ya Allah....


luahan isi hati dan harapan M.H.O...

Tuesday, January 25, 2011

kelebihan....

bru jap tadi saya bce kitab Furu Al Masail  Wa Usul Al Masa'il....
best gak kitab nie....tapi saye bru bce lompat2....
tadi bru bce bab jenazah....sye sje je bace mengenai mati....
perghh banyak btol kelebihan org mati syahid nie....
mati syahid ade 3 peringkat....peringkat 1...syahid dunia dan akhirat...
ke 2...syahid dunia...ke3 syahid akhirat...
syahid dunia akhirat paling sikit owg kejar zaman sekarang nie...
syahid nie bagi mereka yg berperang menegak kan ajaran islam dan tidak mengharapkan pape ganjaran duniawi...hati mereka hanya mengharap kan keredhaan Allah semate mate utk menegakkn syiar islam....
saye amat berharap yang suatu hari nanti saye pun mampu pergi berjihad...AMIN YA ROBBAL ALAMIN...


saudaraku akan aku mesyusul kalian..
.

Monday, January 24, 2011

Insan yang lebih tua akalnya dari umurnya...

bru kejap tadi aku bace blog kawan lame aku....

tibe2 aku menangis....alangkah baiknye budi perkerti dia....

walaupun sdah agak lame ak x berhubung dgn dia...

tapi bg ak dye mmg insan yg paling banyak memberi kesedaran kepade aku...

dia mmg seorang yg amat merendah diri...

tidak lokek untuk memberi pendapat kepada org lain...

dan paling penting tidak pernah lokek untuk berkongsi ilmu....

antara sahabat yg paling baik adelah die...

mmg tidak sia2 aku menjadikannya idola aku...

walaupun kami sebaye tapi fikiran dye amat terkedepan....Masyaallah...

aku sangat berharap aku mampu untuk mengikuti jejak langkahnya...

aku mendoakan semoga suatu hari nanti aku dpat berhubung dgannay semula...

semoga Allah memberkati kehidupan kamu sahabat ku...dan semoga kamu menjadi srikandi yg diredhai Allah...AMIN...



lagu nie khas ditujukan kapadanya...

kenagan masa silam ku...MHO



Sajak Panji Hitam Dari Timur

Sunday, January 23, 2011

semakin hampir masanya....

Aku mmg minat bab2 politik nie tapi kadang aku menyampah gak bile tgok orang2 melayu islam nie bergaduh sesama sendiri....
Bagi ak la kan... seelok-elok kite xpayah nk gune konsep demokrasi kt Malaysia nie...yelah demokrasi yg haru biru nk buat ape...
aku rase skung nie dh sampai mase untuk kite seru semula pemerintahan khalifah....so aku rase marilah kte semua pakat ramai2 jom sokong kumpulan Hizbut Tahrir...
sebab kumpulan nie je yg nk tegak kan semula pemerintahan khalifah...
di Amerika sudah ade...
di Australia pown ade...
di Malaysia pown ade tapi still lemah...
bkan ape tande2 kiamat dh smakin clear depan kite nie....ntah2 dajal pown dh turun....kte mane tau kan...masjidil AQsa sdah semakin hampir utk dirobohkan....
nk tgu ape lagi kte...
aku penah bce satu buku...
pada masa akan dtg tidak akan wujud lagi teknologi yg maju....sehinggakn manusia tidak tahu mencipta sebatang mancis pown....manakala peperangan akan menggunakan kuda,pedang,tombak,panah...tidak wujud lagi kereta kebal,jet-jet pejuang,kapal-kapal laut...itu lah perkara yg akan berlaku...Wahai orang2 mukmin bersedia lah kamu untuk berjihad...kerana panggilan jihad itu sudah semakin hampir...persiapkanlah diri mu dengan pedang dan kuda perang...langsaikanlah segala hutang2mu....habiskanlah hartamu yg yg diredhai Allah marilah kita menuju ke tanah suci untuk membebaskan nya dri cengkaman Yahudi Laktullah....
kebangkitan Umat Islam semakin hampir...


Mari kita bebaskan Masjidil Aqsa bersiap sedialah wahai muslimin...
mari kita kejar kebahagian di akhirat...

isi hati muhammad haziq

Cahaya Hidayah...

Hari ini aku rse hidup ini seperti diberkati...
semuanya berpunce daripade tamatnye ak membace novel mengenai khalifah2 Islam...
aku hairan biase aku mmg x suke nk bace buku tebal2 nie...
tapi sume nye berubah 4 hari yg lalu...
btol la kate org jangan menilai buku dri luaran sahaja....
novel  2 berkisar tentang sejarah 4 org amirulmukminin....
jalan ceritenye bermule dri sejak mereka lahir,care kehidupan,care mentadbir dan care kematian...
mmh best buku nie...
aku bce novel cinte bleh tergelak tpi novel nie ak menangis...
ble digambarkan tentang peperangan bulu roma aku sume meremang....

nie la kulit bukunye....
bagi aku la sepatutnye sume peminpin mesti bace buku nie.....
pasnie aku nk ulang blik bce buku nie....
xkan bukit kepong ak bleh bce smpi 4x...
buku nie ak nk bce sampi ak bleh menghayati care kidup khalifah selepas Nabi Muhammad S.A.W...




Rasullulah S.A.W bersabda:
"Aku berwasiat kepada kamu agar sentiasa bertakwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekalipun yang memimpin kamu adalah seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para Khulafa Ar Rasyidin Al Mahdiyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunnah-sunnah itu dengan gigi graham dan jauhilah perkara-perkara yang baharu (Bidaah) yang diada-adakan,kerana sesungguhnya tiap-tiap bidaah itu adalah sesat."
Hadis diriwayatkan oleh Abu Daud dan Tirmizi.