Followers

Total Pageviews

Popular Posts

Follow by Email

Monday, March 28, 2011

menggapai masa depan...




huh mmg dh lame aku x tulis blog nie....haha...
tpi ak still ikut perkembangan semase(tpi bce blog owg je la)..
rase mcm kekok je lame dh menaip nie....
aku rase skung nie la time ak paling busy la....
yelah ngan reunion la....mase dh suntuk....
tapi sorang pown x bayar ag....
kf asyik call aje...pas2 arini dh start keje plak....
fuhh mmg letih....x tipu punye...
pas maghrid tdi tido jap....x larat de....
aku bukan ape keje sje nk crik pengalaman.....
dlu time skolah heboh nk keje....skung dh keje bru tau...
tpi xpe nie just secebis pengalaman dlam kehidupan ak....
so ak harap sangat la Allah murah kan rezeki ak tok smbg belaja lgi....
siyes ak mmg nk belaja....aku ingat lagi time ak nk pindah dri smk ari2...
aku janji ngan cikgu aziz ngan ustazah aminah ble aku dh pindah 4s nanti aku nk blaja btol....
alhamdulilah Allah bagi aku kemampuan....result spm aku walaupun x gempak...tpi ok la....
cume math je la problem cket....huhu....antare sbb ak nk belaja sungguh mase kt 4s ialah budak melayu mmg sangat ketinggalan so aku pikir aku mmg patt blaja sungguh....tambah han plak mase form 4 aku ikut  bapak angkat aku keje kebun....barulah aku tau mcm mne ssh carik duit....so pengalaman 2 la jadi aku punye  inspirasi....lau kat smk dlu lain...mse 2 ak ade sahabat yg banyak tolong bagi semangat kt aku....sbb 2 aku cbe blaja sungguh2....then start form 4 sampi blan 4....hubungan kami dh renggang....aku dh mule main2...yelah form 4 bak kte owg zaman 'honeymoon' haha....sjak tu aku start malas nk blaja....
sampi satu ari aku kene sound ngan cikgu sejarah aku...padan muke aku....
then aku pikir2 blik maybe ak ptt hijrah...lau x tau la ape nk jadi ngan....yelah plus my pemberi semangat aku pown dh x nk kawan ngan ak...aku dh x sanggup nk duk kt smk lagi...
pikir2 plus kene kaunseling ag last dpt la ak pindah ke 4s....mule pindah ingat nk jumpe kawan2 skolah rendah...ble pikir2 blik aku lebih baik aku blaja...paling manis bru seminggu msok 4s tukar aliran...subjek perdagangan aku dpt paling highest pergh mmg best sejak 2 cikgu pd tros rapat ngan aku....terime kasih cikgu dpt gak sye spm perdagn A...kat 4s walaupun nampak mcm tempat bkan tok blaja....sebenarnye salah...
sebenarnye bdak melayu kt 4s la paling untung....cikgu melayu ramai...budak melayu ckit...so secare automatiknye kteowg mmg mudah tok rapat ngan cikgu....aku still pegang prinsip aku Jangan Sombong Dengan Cikgu Walaupun Dia TAk Ajar Kite.....mane cikgu pown mesti ske kt ko....mcm cikgu dri dri darjah satu ak still respect jumpe ak tegur...kalau orang sruh name cikgu kelas ak sejak darjah satu aku bleh sampi form5 ak bleh...cikgu form 2 je ak x ingat...emm...
mcm dh lari tajuk je nie....pikir pasal keje, andai kate ak dpt sambung blaja alek mmg aku blaja btol2...
aku xkan pikir pasal pompuan pasal enjoy sbb ak mmg bkan kaki enjoy aku dh tau mcm mane idop ssh duit aku abis aku makn je....siyes aku ckap...kalau bleh busuk2 aku nk ade master...aku still akan ingat tarikh 25/3/2011 aku dh nekad kalu dpt smbg blaja ak mmg blaja btol sampai aku aku ade master...then bru ak pikir pasal bende lain....aku xnk keje jadi sbb kuli aku dh rase...aku x hina owg yg keje cm aku skung nie tpi badan aku yg mampu keje nye terok gaji bkan banyak mane pown....walaupun sehari bru keje aku dh tau ape rase nye....sumpah mmg nk ak blaja....xdpt oversea, overriver pown jadi la...bkan ape...aku still akan tgu si dia...kalau stakat degree xkan dye pandang ak....yelah aku dengar berite die maybe ke overseas...kalu ak dh ade kerjaya  nanti ak akan crik dye blik....
wat mase skung nie...nasib ak same ngan lagu kt tas  nie....tpi x mustahil nan ti dpt ubahnye nanti....Insyaallah Amin...aku still inagt lagi ayat nie...maybe lam Al -Quran...Allah berfirman:Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum kecuali mereka merubah nye sendiri...
so fikir2 kan la....termasuklah aku....

Wednesday, March 2, 2011

ayuhai shabab tawajah ilal amam....

Sejak due tiga hari nie....
malas la nk tuli sblog...
nie tulis pown sbb x bleh tido....
arini ak nk tulis pasal politik....
skung nie ngah hangat pasal prk dun kerdau ngan merlimau....
bagi aku la kan...
peluang tok PAS mng mungkin ade la ckit....
itu pun mungkin kat saluran 3 ngan 4 la kot....
saluran 1 ngan 2...ssh nk ckap la...
sbb ak blom jadi penganalisis politik sepenuh mase...
saluran 3  ngan 4 nie ialah untuk anak mude kalau x silap aku...
mse PRU-12 aritu Be End banyak kalah kat saluran nie la....
saluran 1 ngan 2 PR ssh nk mng sbb atuk2 ngan nenek2 kte still taksub ngan UMNO...
tu yg ssh nk mng 2....
sebelum nenek ak sakit ari2....
ak tnye la nenek sokong ape....
pas2 nenek aku pun ckap la dye sokong kapal layar...
 ak buat2 x tau lagi(padahal mmg dh tau)...apebende 2...yang ak tau bulan ngan dacing je....
pas2 nenek ak ckap la skung nie kapal 2 dh tukar jadi dacing....
so ak pown bru tau yg nnek ak mmg pior UMNO....
then ak pown ape lgi ayat la nnek aku...
nek pas nie try la pangkah pas plak owg sokong pas....
pas2 nnek ak ckap mane bleh....nnek dh sokong  dri dlu....
pas2 aku ckap blik nnek sayang owg x(yelah aku cucu kesayangan)
nenek ak cakp sayang la nape....
aku ckap blek lau sayang owg nanti pangkah pas ye...
pas2 nenek ak geleng kepale...n dye ckap yelah ngah...
(tapi x tataw la dye pangkah ke x)yg pasti 2008 tu PR kt kawasan Ijok menang...
ok2 blik citer asal....
skung nie mane2 ak g pown budak2 baye ak mmg ramai sokong pas....
aku rase lau PR x menang lam PRU-13 nie harapan tok menang lam PRU-14@15 mmg cerah time 2 anak mude mase nie sume dh layak mengundi....mmg UMNO jadi Be END la....
aku benci UMNO nie sbb ape....
sbb aku nie dh la x bepe nk nk pandai....
datang kepale otak Mahathir g tukar plak math lam BI makin bodoh la jadi ak nie....
banyak lagi sbb sebenarnye...tpi tu yg utame....
start form 1 math aku dh down....
padahal upsr dlu aku A x ke 2 jadi puncenye...
siyes ak hilang minat kt math pas blaja lam bi...
nie la namenye membela ketuanan melayu kan....
pas2 skung nk dihapuskan plak...
mau x terbakar hati aku...sial punye UMNO...mmg ak mrah...sampi skung....
ak nie mmg jenis owg yg suke melihat sejarah...so xleh nk kene kencing la....
ak ingat mcm mane ak kene kn partiban ari2...
padan muke die....
atok ak mmg kuat umno...
so g la nk minx bantuan kt partiban....
dye ajak ak...partuban ckap ssh nk dpt...sbb xde peruntukan...
aku nie mmg ade je idea nk memangkah owg...
ak ckap la time dlu mau minx undi banyak peruntukan skang mane pegi....najib sudah telan ka....
diam dye....pas2 ak ajak atok ak bla...
so jgn nk main2 ngan owg mcm ak nie....
mcm bru2 nie ak lapak umah membe ak bdak MCKK bpak dye kuat pas ...
mmg best kteowng berborak...
tapi skung nie ade satu prolem je...
ak x leh lgi nk isi borang keahlian pas...kang xpasal2 x bleh nksmbg blaja plak....
bkan tkot ape sbb 2 aje...
lau msok pas nie nk dapat duit 2 mmg la xde....
kuar duit sendiri lgi adelah....
tapi xpe duit 2 saham dye xde kt dunia...
kat akhirat 2 nanti harge nye kompom melambung tinggi....
ape adehal....
sebab 2 la lau pemuda pemudi kt malaysia nie mmg mampu nk tumbang kan bn...
tgu je la...
ari2 ak g la ceramah ustaz 2 ckap la....
rakyat mesir 2 dh 30 tahun bru nk bangkit....
ade satu negare 2 dh 53 tahun x sedar2 gak lagi...
pelik btol la negare 2 kan....
hish....


lgi baik lau due2 digabungkan...
100% idea ak...محمد حازيق