Followers

Total Pageviews

Popular Posts

Follow by Email

Sunday, February 27, 2011

pengalaman baru/manis/mcm2 lg la........

huh...lame btol dh x menaip....
kali nie aku nk mengimbau balik tentang pengembaraan ak ke kuala kangsar perak...
mule2 mcm nie ak sorang sorang membe...
kteowg mmg dh kenal lame...
dye ade plan nk g blik skolah dye kt k.k...
so dye pown ngajak la ak....
mule2 rase mcm xnk je...
tpi bile pikir blik aku nie dh bertahun duk juntai je....
aku rase aku pown mmg teringin gak nk p merantau tmpt owg...
so ape lg ak pown setuju....
then ari khamis lepas aku pown packing barang...
packing brang then mlm tu pas g ceramah kat kata puteri bpak ak pown anta ak g umah dye kt puncak alam...
akibat terlalu excited sangat kte pown bantai berborak smpi kul 5 pagi...
pastu tido sejam setengah je...
esok pagi  lam kul 8 pagi.... kteow pown g jalan duta kl....
kteowg  beli tiket bas transnasional menghale ke kuala kangsar....
pas beli tiket kteowg sarapan jap...
settle sarapan x lame pas 2...
bas pown sampai....


nk tau lg psal cerite nie...tgu la ye...
dh ngantok n letih sangat dh nie....t smbg ye...

Friday, February 18, 2011

mcm mane ye...

bru tadi aku chat la ngan kawan aku....
aku saje try tnye kat dye ade no awek x...
pas2 dye ckap ade....
aku pown tnye la sape....
dye pown ckapla....
si itu si ini...
sume yg ak kenal....
dh ade pakwe plak 2....
mcm mane nk wat awek....huhu...
then dye ckap ko rilek je....
pas2 dye cadang kn seseowg...
aku termanggu kjap....
layak ke aku nie tok dye....
aku pown ckap kt membe aku nie....
xpe la mustahil la ak bleh dpt dye nie....
aku nie dh la x hensem....
budak 2 dh la cntik baik plak 2....
pas2 membe ak ckap ko bleh punye...
tapi ko kene ubah gaye ko....
ak tnye blik nk ubah mcm mane....
dye pown ckap ko nie gaye mcm owg tue la...
aku pown tnye blik dri segi ape aku nmpk mcm owg tue....
dye penampilan ak....
em penampilan ye???
bg aku penampilan aku biase je...
mmg ak xde bju mahal2....
wei come on la...
ak x sanggup nk kuar kn duit aku semate2 tuk beli bju mahal 2...
lau aku ade duit la lg bgos aku sedekah la....
lau mahal pown bpak ak yg belikan....
bgi aku nanti lau mati pown kain putih je....
jangan jadi bodoh cm nora danish dye kan ckap hidup cuma sekali so enjoy...
aku paling anti ayat...xtau nape mmg dri dlu....
then ak pikir lau sbb gaye ak mcm owg tue aku xde awek....
lantak lah aku peduli ape....
hakikat mmg ak berkawan ngan owg tue pown antare membe kautim aku....
ustaz wan ngan pakcik usin...
umur diaowng mmg dh lebih double dri aku....
aku ske kaean ngan owg tue nie bkan ape....
banyak bende ak bleh blaja....
then mcm pengalaman yg rakan sebaye aku xbleh nk bg....
ngan membe sebaye aku campur gak...
but i  want more for my life...
lg pun penah aritu aku dgar kt Halaqah....
pasal remaje  
ade hadis mengatakn tapi aku ingat sangat la....
ustaz tu ckap ....
nabi penah bersabda: sebaik2 pemuda adelah yg bersikap seperti org tue...
then mak ak menyampuk...untung la mak ade sorang anak mcm 2...
then adik pompuan aku tnye sape mak....
mak ak ckap angah la....lam hati ak tertanye2 mmg sahih ke hadis nie???
smpi skung aku still crik hadis nie blik....tpi x jumpe gak ag...
pas dgar mak aku ckap cm2 aku akan terus kan gaye hidup ak yg sederhane nie....
ak xkan abis kn duit beratus2 tok tok beli bju...sumpah ak ckap... .
biarlah ak besederhana....hanya itu je sunnah nabi yg mampu ak ikut stakat nie....
aku gne pon moto bruk....dh 26tahun dh usia moto 2 ahhamdullilah still bleh jalan....
andaikata Allah bg aku peluang tuk berjihad tu semua perlu gak aku tinggal kan....
aku pergi hanya semata dengan semangat sahaja....
cukup la semangat cintakan dunia 2....

sultan muhammad ke5(sultan kelantan)















Tuan Guru Dato Nik Aziz Nik Mat(MB kelantan)

diaorang nie la roll model pemimpin ak selepas nabi dan khulafah arrasyidin...
bg aku diaorg nie hidup sangat sederhana....
so aku pikir xpe la ak xreti nk dressup yg penting aku bahagia....

bende benar....
محمد حازيق

insan biasa....

aku cuma insan biasa...
selalu kecewa...
dikhianati cinta...
aku cuma insan yang lemah...
tidak mampu lakukan semuanya untuk mu....(

tapiku memang benar-benar mencintaimu....
tapiku takut tuk meluahkannya....
sedarku selalu berada disampingmu...
ku harap ini kekal untuk selamanya...woo...
Tambah kapsyen



























Tuesday, February 15, 2011

xde tajuk....haha

hmm arini banyak gak perkare2 bru la idop aku....
tapi mule nye malam tadi la...
malam tadi kt masjid india ade masak2....
disebabkan dekat ngan umah nenek ak pown p la masjid nk tolong rewang....
first2 agak kekok la sbb ramai owg ak x kenal...
tpi biase la aku bleh idop dimane2....
tibe2 imam Hafiz tepuk bahu aku ..aku pown ape lagi tros hulur tangan salam cium tangan iamam 2(biase la owg yg lebih banyak ilmu mesti kene hormat)...
pas siap salam aku pown tnye imam ape saye bleh tolong... imam pown tgok keliling pas2 dye tye bleh kopek kentang ....aku angguk pastu ckap bleh imam....
pas2 dye tunjuk kentang....
aku pandang ade 5 guni....aku pon tnye imam semua ke imam...imam angguk....
lam hati ak ckap biar btol imam nie...banyak btol...sampi 5 guni...
tapi aku x kisah pown....yelah drpd aku merayap x tentu hale lbih baik aku tolong kt masjid nie...
tup2 tau dh abis kopek semue....kejap plak rasenye...(sebenarnye kentangnye sume besar2 sbb 2 la cepat lg pown ak mmg dh expert kopek kentang nie)tgok jam dh 1.30 pagi tetibe mate rase mengatok sbb pedih sangat....yelah mase 2owg lain plak kupas bawang....tahan jela...

rase mcm nk tulis banyak lagi tpi dh mals la....
laen kali la...
محمد حازيق

Saturday, February 12, 2011

still blom ade rezeki....

huh dh lebih seminggu xdpt nk on9 atau on com....
nie sumue berpunce daripade RAM komputer kt umah 2 terbakar...
so nk xnk kene la on9 kt cc je...
minggu nie mcm hal la berlaku dlm idop aku nie...
tapi nmpk nye satu pown blom ade hasil lagi...
aku nie dh la sengkek...
moto x siap lagi...
nk kuar moto pown mungkin lmbt lagi(tapi bkan moto ak la moto abg aku hehe)...
bapak nk no plat 151...jawabnye lam blan 3 nanti la...
moto ak still tersadai lagi...sebab pomen nye dh keje plak...
tapi 2 sume ak x kesah lagi...
yang aku kecewa sangat nie...
satu hari nie aku mengharap kan sesuatu yang pada awalnye nmpk jelas...
last2 x jadi...
cite nye mule mcm nie...
skung nie owg ngah sebok gler nk crik sejenis cicak yang namenye 'tekek'...
mule2 rase mcm xkisah je...
tup2 pakcik ak tnye ade x kenalan yg bleh dpt kn cicak nie...
tapi sebab aku fikir nie rezeki tuk aku...
so aku pun bgtau la membe aku...
lepas deal sume kiteowg pown jumpe la kawan ak 2...
cicak 2 ade kat kelang...mule diaowg deal pukul 12...
aku pun tgu...pas2 tukar paln kul 6 petang tadi...
aku pown sbr je la...yelah sbb nk duit xdpt 1k...0.1k pown x pe...
last tgu smpi kul 9 mlm...still xde jawapan kawan pakcik aku dh call...
dye ckap 80k cash dh ade....
tgal tunggu owner je nk jual...
skung nie xtau la mcm mane...owner cicak 2 tamak la...xckup ke 80k...
nie ak dh serba salah ngan pakcik aku...
last2 aku pikir nie mmg ak blom ade rezeki lagi nie....
xpe sabar je la...walaupun hidup aku harini terbuang mcm 2 aje...
owner 2 ckap besok dye akan bawak bende 2 ke juntai...harap jadi la...
yg mlm nie pown harap2 jadilah...

hati yg kecewa محمد حازيق

Thursday, February 3, 2011

i dont know....

kali nie ak x tulis psl perjuangan aku.....
but kali nie aku nk cite soalan yg sering ditanye owg kt ak...
soalan nye berbunyi mcm nie`` haziq awek ko sape``...
bg ak soalan nie mcm x perlu nk jawab je....
but owg still nk tau gak...so jawapan ak....``aku mane ade awek la``
but owg still xpuas ati...
so dyeowg ckap blik ``ko jgn nk tipu la...
perlu ke ak nk tipu...lain la lau ak tipu aku dpat duit...
lg pown owg mcm ak nie bleh ke dpt awek....
lg pown ak dh biase idop sorang la....
mmg la hakikatnye lau dapt aku  nk gak ade awek...
tapi bg aku owg yg dh kawin pown bleh cerai nie kan plak awek...adoii...
aku ade swang kawn pompuan nie dye mmg baik gle...
kteowg knal time skolah menegah...
tapi kteowg x penah berborak face 2 face...
kteowg just mcj je...but time mcj kteowg mmg mcm dh rapat je...
tapi berckap cume 2 kali je....first ak call dye second time ak dkat nk pindah skolah dye ckap ade membe kirim salam...hanye 2 je kteowg penah bercakap...yg lain just mcj je...lau nk pinjam brg kteowg gune owg tengah...hehe...aku bkan ape ak sbenarnye mmg pemalu lau ngan pompuan nie lagi2 sidia 2,,,
dye mmg dh banyak ajar aku jadi owg...
smpi kung aku ingat kan dye so sbb 2 ak xnk crik awek...
slagi dye blom kawin ak rase ak still ade peluang ag...harap2 cm 2la..
lau aku dpt dye insyaallah aku akan lebih bersemangat tok g berjihad...
lau x dpat dye aku akan sroh mak bapak aku crik kn jodoh tok ak....then bru ak g berjihad...

kenangan masa lalu n harapan mase hadapan محمد حازيق....