Followers

Total Pageviews

Popular Posts

Follow by Email

Friday, February 18, 2011

mcm mane ye...

bru tadi aku chat la ngan kawan aku....
aku saje try tnye kat dye ade no awek x...
pas2 dye ckap ade....
aku pown tnye la sape....
dye pown ckapla....
si itu si ini...
sume yg ak kenal....
dh ade pakwe plak 2....
mcm mane nk wat awek....huhu...
then dye ckap ko rilek je....
pas2 dye cadang kn seseowg...
aku termanggu kjap....
layak ke aku nie tok dye....
aku pown ckap kt membe aku nie....
xpe la mustahil la ak bleh dpt dye nie....
aku nie dh la x hensem....
budak 2 dh la cntik baik plak 2....
pas2 membe ak ckap ko bleh punye...
tapi ko kene ubah gaye ko....
ak tnye blik nk ubah mcm mane....
dye pown ckap ko nie gaye mcm owg tue la...
aku pown tnye blik dri segi ape aku nmpk mcm owg tue....
dye penampilan ak....
em penampilan ye???
bg aku penampilan aku biase je...
mmg ak xde bju mahal2....
wei come on la...
ak x sanggup nk kuar kn duit aku semate2 tuk beli bju mahal 2...
lau aku ade duit la lg bgos aku sedekah la....
lau mahal pown bpak ak yg belikan....
bgi aku nanti lau mati pown kain putih je....
jangan jadi bodoh cm nora danish dye kan ckap hidup cuma sekali so enjoy...
aku paling anti ayat...xtau nape mmg dri dlu....
then ak pikir lau sbb gaye ak mcm owg tue aku xde awek....
lantak lah aku peduli ape....
hakikat mmg ak berkawan ngan owg tue pown antare membe kautim aku....
ustaz wan ngan pakcik usin...
umur diaowng mmg dh lebih double dri aku....
aku ske kaean ngan owg tue nie bkan ape....
banyak bende ak bleh blaja....
then mcm pengalaman yg rakan sebaye aku xbleh nk bg....
ngan membe sebaye aku campur gak...
but i  want more for my life...
lg pun penah aritu aku dgar kt Halaqah....
pasal remaje  
ade hadis mengatakn tapi aku ingat sangat la....
ustaz tu ckap ....
nabi penah bersabda: sebaik2 pemuda adelah yg bersikap seperti org tue...
then mak ak menyampuk...untung la mak ade sorang anak mcm 2...
then adik pompuan aku tnye sape mak....
mak ak ckap angah la....lam hati ak tertanye2 mmg sahih ke hadis nie???
smpi skung aku still crik hadis nie blik....tpi x jumpe gak ag...
pas dgar mak aku ckap cm2 aku akan terus kan gaye hidup ak yg sederhane nie....
ak xkan abis kn duit beratus2 tok tok beli bju...sumpah ak ckap... .
biarlah ak besederhana....hanya itu je sunnah nabi yg mampu ak ikut stakat nie....
aku gne pon moto bruk....dh 26tahun dh usia moto 2 ahhamdullilah still bleh jalan....
andaikata Allah bg aku peluang tuk berjihad tu semua perlu gak aku tinggal kan....
aku pergi hanya semata dengan semangat sahaja....
cukup la semangat cintakan dunia 2....

sultan muhammad ke5(sultan kelantan)















Tuan Guru Dato Nik Aziz Nik Mat(MB kelantan)

diaorang nie la roll model pemimpin ak selepas nabi dan khulafah arrasyidin...
bg aku diaorg nie hidup sangat sederhana....
so aku pikir xpe la ak xreti nk dressup yg penting aku bahagia....

bende benar....
محمد حازيق

1 comment:

  1. alhamdulillah.........semoga ramai anak remaja yg seperti kamu...
    jangan cuba main2 dgn api,
    sebab, kadang2 kita tak mampu menepisnya...
    teruskan menulis!!!!

    ReplyDelete